Freitag 19 Ramadhaan 1445 - 29 März 2024
German

Bankamatik için yeri kiraya vermek

Frage

Sahip olduğum gayrimenkulü bir bankamatik için kiraya vermem caiz mi?

Alles Lob gebührt Allah..

Birincisi:Faizle çalışan bir bankaya bağlı bankamatik için yer kiraya vermek

Faizle çalışan bir bankaya bağlı bankamatik için yer kiraya vermek caiz değildir. Zira bu davranışla faizle çalışan bankalarla çalışmaya yardım ve teşvik vardır. Bir çok kişi yaygın bankamatikleri bulunduğu için belirli bankayı seçer. Yüce Allah şöyle buyurdu: “İyilik ve takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma) üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Çünkü Allah’ın cezası çok şiddetlidir.” Maide/2

Cabir Radiyallahu anhu’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Ribâyi yiyene, yedirene, kâtibine ve şahidlerine lanet etti, ve: «Onlar müsavidirler.» buyurdu. (Muslim 1598)

 Nevevi Rahimehullah: Faiz ile alışveriş yapanlara yazı yazmak, onlara şahitlik yapmak ve batıla yardımcı olmanın haram olduğunu gösteriyor.

İkincisi:Belirli bin bankaya özel olmayan bankamatiğe yer kiralamak

Şayet belirli bir faiz bankacılığı yapan bir bankaya yer kiraya verilirse hüküm aynıdır. Fakat belirli bir bankaya özel olmayıp ve memlekette İslam’i bankalar varsa bu durumda kiraya vermesinde sakınca yoktur.

Memlekette sadece faiz bankacılığı varsa kiraya vermek caiz değildir. Çünkü kiraya vermekle bankacılığa yardım etmek olur.  

En iyisini Allah bilir.

Quelle: Islam Q&A