Soru ve Cevap sitesini destekleyiniz.

Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.

RAMAZAN AYININ BAŞLADIĞINI GÜNDÜZ ÖĞRENİNCE ORUCA BAŞLADILAR

22-08-2009

Soru 26813

Bazı müslüman kardeşlerimiz, Ramazan ayının başladığını ancak güneş doğduktan sonra öğrenmekte ve oruca başlamaktadırlar.Oruçları geçerli olur mu? Yoksa o günü tekrar tutmaları mı gerekir?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Bu müslümanlar, günün geri kalan kısmını oruçlu geçirmelerinde doğru olanı yapmışlardır. Fakat daha sonra o gününün yerine başka bir gün tutmaları (o günü kaza etmeleri) gerekir. (İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi Fetvâları, cilt:10, sayfa:145)

Bu günün yerine başka bir gün oruç tutmalarının sebebine gelince, çünkü onlar geceleyin niyet etmemişlerdir.Oysa Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- bu konuda şöyle buyurmuştur:

مَنْ لَمْ يُجْمِعِ الصِّيَامَ قَبْلَ الْفَجْرِ فَلاَ صِيَامَ لَهُ [ رواه أحمد وأبو داود والترمذي والنسائي وصححه الألباني في صحيح أبي داود ]

"Her kim, fecri sâdıktan önce oruç tutmaya azmedip niyet etmezse, onun orucu yoktur (geçerli değildir)." (İmam Ahmed, hadis no:6/287, Ebû Dâvûd, hadis no:2454, Tirmizî, hadis no:730, Nesâî, hadis no:2331, Elbânî de "Sahîhu Ebî Dâvûd'", hadis no:2143'de hadisin sahih olduğunu belirtmiştir.)

Hilalin Görünmesi
İslam soru-cevap sitesinde göster