Soru ve Cevap sitesini destekleyiniz.

Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.

Emeklilik maaş ve hizmet sonunda verilen ikramiyenin zekatı

14-07-2020

Soru 252545

İş veren, benim seçebileceğim bir yatırım fonunda adıma her ay sonunda bir miktar para yatırır. Yatırım fonuna katılım yapıldığı her defasında şirket adıma yatırım yapmaktadır. Ancak yatırılan bu parayı 68 yaşında alabiliyorum. Bendeki para az olmasına rağmen benim hesabıma yatan para büyük miktarda olabiliyor. Söz konusu miktarın zekatını vermem gerekir mi?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Emeklilik fonlarında biriktirilen para, çalışan memura zekat vermesini gerektirmez. Çünkü bu durumda çalışan veya memur, paraya tam olarak sahip değildir. Ayrıca bu parayı ancak emekli olduktan sonra hak edebiliyor. Bu vakitten önce parayı alamaz ve tasarrufta bulunamaz.

Zekat konulu kongrede beşinci sempozyumda şöyle denildi:

“Hizmet sonunda verilen ikramiye ve emeklilik maaşının zekat konusu”

Son alınan para daha önceden yanında bulunan paraya eklenir nisap ve sürenin geçmesi ona göre değerlendirilir. (El Fıkh el İslami ve Edilletuhu, Dr. Vehbe Zuheyli 10/7948)

Sonuç olarak söz konusu istihkaklarda size zekat vacip değildir. Ancak parayı teslim aldığınızda söz konusu istihkak sizin mülkiyetinize girer, bunun üzerine aldığınız para sizde bulunan paraya eklenir ve sonuca göre gerekli zekat verilir. Daha detaylı bilgi için (75390) nolu sorunun cevabına bakınız.

En iyisini Allah bilir.

Zekatı Verilmesi Farz Olan Mallar
İslam soru-cevap sitesinde göster