Soru ve Cevap sitesini destekleyiniz.

Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.

Şeytan Vesvesesi, Sebebi ve Çözüm Yöntemleri

25-07-2024

Soru 102851

İslam ile ilgili bilgilere sahip olurken zihnimde “Muhammed s.a.v gerçekten peygamber miydi?” gibi birtakım şüpheler oluştu ve artık ders çalışamaz hale geldim. Bu konuda çözüm nedir?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Birincisi:

Bu konudan dolayı endişe etmeniz ve başına gelen olumsuzluktan oluşan tedirgin olmanız iyi bir davranıştır. Bu durum sizin kalbinizin uyanık ve aklınızın açık olduğunu gösterir. Allah sizi razı olduğu hususlara muvaffak kılsın.

İkincisi:

Sevgili kardeşim, başınıza gelen bu duruma “obsesif-kompulsif bozukluk” denir. Biz, aşağıdaki hususlarla seni rahatlatmak ve sevindirmek istiyoruz:

‎1. Bu vesvese üzerine hiçbir hüküm bina edilmez. Dolayısıyla boşanma vuku olmaz, yemin esas alınmaz, taharet bozulmaz; ayrıca vesvese akide esaslarında birine bağlansa bile Müslüman, mürted olmaz. Allah'ın varlığına veya Muhammed s.a.v’e imana yönelik vesvese oluşması üzerine bile hüküm verilmez. Bu nedenle içiniz rahat olsun, Şeytan da öfkesiyle ölsün. Ebu Hureyre r.a’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle dedi: "Şüphesiz ki Yüce Allah, ümmetim için içinden geçirdikleri şeyleri fiilen yapmadıkları yahut dilleriyle konuşmadıkları müddetçe affetmiştir." (Buhari 2391, Muslim 127)

İbn Hacer r.h şöyle dedi: Bundan maksat insan bir şeyi uzuvlarıyla yapmadığı veya diliyle konuşmadığı müddetçe içine doğan düşüncelerin sorumluluğunu insanların üzerinden kaldırmaktır. Vesveseden maksat, insanın ona mutmain olmadığı ve istikrar kılmadığı birtakım nefis konuşmalarıdır. (Fethulbari 5/161)

Ayrıca (10160 ) nolu sorunun cevabında şeyh Useymin, vesvese nedeniyle Allah, peygamber ve din konusunda Müslüman’a zarar gelmeyeceği hususunda önemli detaylar vermiştir.

 2-Bu vesvese, -İnşallah- içinizde bulunan imanın olduğunu gösterir. Çünkü şeytanın vesvese verme çabası sizdeki imanı çalmaktır. Sizde böyle bir iman bulmasaydı bu tür tuzaklar kurmazdı. Nitekim siz bu vesveseleri büyük günah olarak görüyorsunuz. Ancak biz bunları size şirin görünmek için söylemiyoruz. Bilakis bu, Nebi s.a.v’in ifadesi ve güvenilir alimlerin anlayışıdır. Ebu Hureyre dedi ki: Resulullah ve s.a.v şöyle buyurdu: "Şeytan birinize gelip: “Şunu şunu kim yarattı.” der. Sonunda ona: “Rabbini kim yarattı.” der. İş buraya varınca kişi derhal Allah'a sığınsın ve buna son versin." (Buhari 3102, Muslim 134) Muslim rivayetinde: “Allah'a ve peygamberlerine iman ettim desin.” 

 Ebu Hureyre r.a’dan rivayet edilen başka hadiste:

Nebi'nin s.a.v ashabından bazı kimseler Nebi'ye s.a.v gelerek ona: Bizler içimizde herhangi birimizin söylemeyi pek büyük bir iş olarak gördüğü birtakım şeyler içimizden geçiyor diye sordular. Allah Resulü s.a.v: "Gerçekten böyle bir şey hissettiniz mi?" buyurdu. Onlar evet, deyince O: "İşte apaçık iman budur" buyurdu. (Muslim 132)

 Nevevî şöyle dedi:

Demek ki şeytan, kandırmasından ümidini kesmiş olan kimseye vesvese verir ve onu vesvese ile taciz eder. Kafirin ise dilediği yerden yanına sokulur, onunla ilişkisini sadece vesveseyle yürütmez, bilakis onu istediği gibi yönlendirir, dolayısıyla hadisin manası da buna dayanmaktadır. Vesvesenin sebebi saf imandır veya vesvese, saf imanın göstergesidir. Bu görüş Hâkim İyad'ın tercihidir. “Şerh Müslim” (2/154).

3. Bu vesveselerden kurtulmak kolaydır. Yapmanız gereken tek şey; vesveselere kulak asmamak, anında kesmek, Allah’a sığınmak, “İman ettim” demek gibi Nebi’nin s.a.v. bu konudaki emirlerine uymaktır. Ayrıca Allah'a hamd etmek, zikir yapmak, dua etmek ve Muhammed’e salât ve selâm getirmekle meşgul olmak; bu konuda etkilidir.

Nevevî şöyle dedi: Hadiste geçen “Allah’a sığınsın ve vesveseyi kessin”in anlamı şöyledir: Vesveseye maruz kaldığında Allah onu şeytanın şerrinden koruması için Allah’a sığınsın, o konuda düşünmekten vazgeçsin, bilsin ki bu düşünce şeytandandır. Şeytan kendisini fitne ve fesada düşürmek ve doğru yoldan saptırmak ister, bu nedenle vesveselere kulak asmasın ve başka bir şeyle meşgul olarak vesveseyi anında kessin. (Şerhu Muslim 2/155-156)

Daimî Fetva Kurulu alimlerine şöyle soruldu:

Ben genç bir Müslümanım, dinimi yaşama başlangıcındayım fakat Şeytan'ın birçok dürtüsüne maruz kaldım. Ne zaman bunların üstesinden gelebilsem, o benim bir önüme bir vesvese daha koyuyor. Dinime iyi bir bağlılık aşamasına ulaştıktan sonra   -Allah'ın lütfuyla- kendimi çevremdekilerle kıyaslayıp biraz daha iyi durumda olduğumu gördüm. Ancak bir süredir kendimden daha düşük derecede gördüğüm kişileri artık kendimden üstün görüyorum ve kendimi çok aşağı derecede hissetmeye başladım. Nefsime ve şeytana her yöntemle direniyorum ancak benim hissettiklerimi anlayan kimseyi bulamıyorum, şeytanın içime düşürdüğü batıl düşünceler yüreğimi parçalıyor ama derdimi kimseye anlatamıyorum. Bu olumsuz düşünceler beni bir an bile rahat bırakmıyor; camide, sokakta, evde, okulda bu şeytanla uğraşıyorum. Şeytana karşı yanımda duracak kimse var mı? Allah, bana yardım edecek birisini gönderecek mi?

Cevap:

Vesveseleri tamamen kesmenizi, onlardan yüz çevirmenizi, çok Kur'an okumanızı, salih amellerde bulunmanızı, Allah'a yönelmenizi, O'na dua ile yönelmenizi ve şeytanın tuzaklarını sizden defetmesi için O'na dua etmenizi tavsiye ederiz. Allah sizi hak yolunda sabit ve muvaffak kılsın. Çünkü cin olsun insan olsun yaratılanların hepsi Allah’ın elindedir, Allah dilediği gibi tasarrufta bulunur.  İbadetlerinizi beğenmekten, davranışlarınızın çok ve salih olmasına aldanmaktan sakının. İbadetlerinizde ve ahiret işlerinde sizden aşağıda olanlara bakmayın. Çünkü bu; kibir, salih amelleri az yapma, gevşek davranma, şeytanın Müslümanla oynaması ve onu iyilik yapmaktan alıkoyması gibi sonuçlara kapı açmaktadır. Ahiret konularında, Allah'ın kitabına ve Nebi’nin s.a.v sünnetine bağlı olanlara bakın. Nitekim bu sizin salih amelleri daha fazla yapmanıza, Allah'ın mağfiretine ve rahmetine koşmanıza, en yüksek derecelere yükselmenize ve sonsuz saadete ulaşmanıza daha etkili bir şekilde vesile olacaktır. Umarız ki, Allah sizi hak üzere sabit kılar, doğru yola iletir ve sizden vesveseleri giderir.

Ayrıca Ebu'l-Faraj bin El-Cevzi'nin yazdığı "Telbisu İblis" kitabını da okumanızı tavsiye ederiz. Konuyla ilgili çok zengin bir içeriğe sahiptir.  Allah'tan umarız ki bu kitabı okur ve faydalanırsınız.

Şeyh Abdul Aziz bin Baz, Şeyh Abdul Razzaq Afifi, Şeyh Abdullah bin Ghadyan, Şeyh Abdullah bin Qaud. (Daimî Fetva Kurulu 2/194).

Bu konuyla ilgili faydalı detaylar için (62839 ), (25778 ) ve (12315 ) nolu soruların cevaplarına bakınız.

Değerli kardeşim! Gördüğünüz gibi vesveseler, sizin imanlı olduğunuzu müjdelemiş ve aleyhinize bir durum olmadığı anlaşılmıştır. Bundan sonra size, Nebi s.a.v ve alimlerin tavsiyelerine uymak düşer. Allah sizden şeytanın tuzağını uzaklaştırsın ve size hayır yollarını kolaylaştırsın.

En iyisini Allah bilir.

Psikolojik problemler
İslam soru-cevap sitesinde göster